En rapport från verkligheten.

Hej, jag skulle ju återkomma med en analys från verkligheten efter att jag gjort mitt besök tillsammans med 45 andra entusiastiska aktiesparare i gjuteriet och motormonteringen på Volvo fabriken i Skövde. Detta var ett fantastiskt tillfälle att få se ett modernt gjuteri. Volvo håller samtidigt på att bygga ut fabriken det är Peab som bygger åt Volvo Powertrain i Skövde, kontraktssumman uppgår till cirka 95 Mkr. Uppdraget är en samordnad generalentreprenad, byggstart i augusti 2008 och färdigställs under augusti 2009. Eftersom jag inte kände till speciellt mycket angående Volvo och vad de sysslade med i Skövde före detta besök tar vi samtidigt och uppdaterar oss om bolaget och hur det ser ut: Volvo har ju många strängar på sin lyra men i Skövde gäller:

Volvo Powertrain som är världens största tillverkare av tunga dieselmotorer i klasserna 9-18 liter. Affärsenheten samordnar Volvos drivlineverksamheter och förser Volvokoncernens affärsområden med integrerade drivlinesystem bestående av dieselmotorer, transmissioner och axlar. Volvo Powertrain har 8274 anställda, varav 5677 i produktion och 2597 i produktutveckling och administration.

Volvos övriga verksamhet är:
Volvo utvecklar, tillverkar och marknadsför lastbilar, bussar, anläggningsmaskiner, flygmotorer och marinmotorer. Bolaget tillhandahåller också finansiering och service. Volvo har produktion i 25 länder och opererar på mer än 185 marknader Av koncernens drygt 83000 anställda arbetar cirka 75 % i de åtta produktrelaterade affärsområdena.

Volvokoncernens starka tillväxt fortsatte under det andra kvartalet 2008 samtidigt som rörelseresultatet förbättrades och nådde sin högsta nivå hittills för ett enskilt kvartal. Volvokoncernens nettoomsättning steg med 13 % till 80,4 miljarder kronor. Rörelseresultatet förbättrades med 17 % till 7,2 miljarder kronor och rörelsemarginalen steg till 8,9 % tack vare en god utveckling i lastbilsaffären, för anläggningsmaskiner och i Volvo Penta. Avkastningen på eget kapital nådde drygt 20 %.

Jag måste säga att det jag såg i Skövde var imponerande, här har man verkligen utvecklat varje arbetsmoment. Det var rent och snyggt, ordning och reda. Spontant var det mindre antal människor som arbetade mot vad jag hade föreställt mig, men desto fler robotar och väldigt utvecklade och smarta verktyg och handhållna maskiner. Här har vi "byggare" mycket att lära. Min reflektion om detta är ju beroende på att jag själv arbetar i byggbranschen. Jag skall inte ge mig in på att göra någon analys angående om aktien är köpvärd eller inte men jag kan som jag sa jag skulle göra konstatera att fabriken i Skövde fungerade i mina lekmanna ögon på ett mycket bra sätt och det kan ju alltid vara en faktor bland många att beakta. Man får ju hoppas att den utbyggda fabriken som står färdig nästa höst skall kunna gå för fullt och att inte världskonjunkturen satt käppar i hjulen för Skövde och deras fabrik.

Den 24 september kommer jag att vara i Falköping på Stora Aktie- och Fonddagen med seminarier och företagspresentationer och paneldebatt.  www.aktiespararna.se/aktiedagfkp


Vi kanske ses där? Till dess får ni ha det så bra.


Vems är felet?

Det var inget roligt att besöka Arena och simhallen i Skövde idag?

Då jag skulle duscha före jag går ut till bassängen håller några invandrarungdomar på att leka och spola vatten på sig och omgivningen som därmed störs märkbart.

Jag tittar på den ene killen som kanske är i 13 års ålder? Jag får en provocerande blick tillbaka.

Jag biter ihop för mig själv och tänker skall jag tala om för dem vad jag tycker om deras beteende?

Vill enbart i lugn och ro duscha och simma lite kan man inte göra det längre utan att någon som tydligen saknar hyfs och vanligt sunt förnuft skall förstöra dagen?

Om man nu bygger en ny fin anläggning vill man ju knappast gå dit ändå om inte de som är där har vett och begriper att de skall uppföra sig så omgivningen inte störs.

Måste betona att det kunde lika väl varit svenska ungdomar som betett sig så här och det spelar för mig ingen roll jag tillhör själv invandrarna fast i andra generationen.

Det som gör mig desto mer arg är att de som ser deras beteende kommer att dra alla invandrare och folk med utländsk härkomst över en kam och säga skicka hem allihop!

Vad besviken man blir!


Utländska byggjobbare tjänar 45 kronor i timmen!

I Debatt igår kväll togs två ämnen upp dels att utländska byggarbetare jobbar under slavliknande förhållanden i Sverige och att Viktoria inte får gifta sig med vem hon vill.

Utländska byggarbetare jobbar under slavliknande förhållanden i Sverige. Byggnads ordförande Hans Tilly kallar fenomenet jobbtrafficking. Något som bör bekämpas lika kraftfullt som sexhandel. Här vill ju Byggnads lyfta frågan genom att stick ut hakan lite extra genom att ge ut en bok i ämnet.

Man kan läsa om ett konkret exempel i Aftonbladet:


Utländska byggjobbare tjänar 45 kronor i timmen

De sover på smutsiga madrasser i trånga baracker - och jobbar för 45 kronor i timmen.

- Vi kallar det här för jobbtrafficking, säger Krister Strömberg, ombudsman på Byggettan.

I den containerliknande baracken vid Årstaviken i Stockholm finns inga fönster. Fyra sängar är hopträngda och i det lilla köksutrymmet står fiskespön lutade mot väggen.

Det luktar rök och fattigdom.

- Det här är slavliknande förhållanden, säger Krister Strömberg.

Sju litauer har arbetat i en och halv månad med att sortera byggmaterial när den gamla Vin&Sprit-byggnaden ska rivas."



Det andra debattämnet tog upp om det var lämpligt att Viktoria ska gifta sig med Daniel?


Här möttes rojalister och republikaner i en diskussion kring kungahuset och om vem det var lämpligt att gifta sig med!


Det som jag kom ihåg bäst utav denna debatt var att en Göteborgare sa:

Detta är nog ett Stockholmsfenomen? I Göteborg har vi vår egen kung och han heter Torbjörn Nilsson och hans barn får gifta sig med vem de vill!


För er som mot förmodan inte vet vem Torbjörn är skall jag tala om att under 70 och 80 talet var han en framstående fotbollsspelare i IFK Göteborg och landslaget.


Jag hoppas att Daniel och Viktoria gifter sig och att hela kungahuset avskaffas så slipper vi de här löjliga diskussionerna i framtiden.


RSS 2.0