Angående debatten i Skövde om Tingshusparken (där det inte längre finns något Tingshus).

Socialdemokratiska fullmäktigegruppen genom Anita Andersson föreslog i en motion att  Tingshusparken skulle få  namnet Olof Palmes Park. I motionen framgick det att skulpturen La Mano av Liss Eriksson sedan 1986 stått på kulturhustorget i Skövde. Men är nu flyttad till Tingshusparken p. g. a. renovering av Kulturhuset.  Pengar till statyn samlades in efter Palmes död av socialdemokraterna i Skövde med initiativ av bl. a Ulla Olander och Jörgen Evertsson. Minnesstunder har ägt rum vid La Mano. En alternativ stadigvarande placering av statyn är Tingshusparken.

Motionen avslogs vid senaste fullmäktigemötet 18 juni.

I Skövde kommunfullmäktige finns det 61 platser. Socialdemokraterna innehar 19 av dessa platser. I min gamla hem kommun Trollhättan finns det också 61 platser i fullmäktige. Här har Socialdemokraterna egen majoritet, 31 platser (mandat). Då är det inget problem att hedra Palmes minne genom att döpa om en centralt belägen gata till Olof Palmes gata i Trollhättan.  Flertalet kommuner har i likhet med Trollhättan valt att namnge platser och hedra minnet av Olof Palme som mördades på Sveavägen i Stockholm 28 feb 1986.

Jag tror till skillnad mot Gösta Kenndal (se insändare 11 juni) att flertalet i fullmäktige känner till Palmes politiska och internationella gärningar. Men ”borgarna” vill inte att parken skall bära Olof Palmes namn och därmed jämt. Både jag och Anita Andersson har i olika sammanhang poängterat att Olof Palme har en för Skövde lokal anknytning då hans militära officers utbildning i huvudsak skedde på K 3 i Skövde. (Palme blev 1956 befordrad till löjtnant.)

Men någon park eller officiell plats i Skövde kommer varken nu eller i framtiden få bära Olof Palmes namn oavsett vilka lokala kopplingar Palme har till Skövde. Olof Palme vår internationellt och utan jämförelse mest kände politiker och internationelle medlare kan inte räkna med att få ståta med sitt namn i Skövde så länge den politiska majoriteten innehas av ”borgarna”. 

Som v.ordf i Byggnadsnämnden vill jag betona att Socialdemokraterna och Miljöpartiet reserverade sig i nämnden mot beslutet att Byggnadsnämnden föreslog fullmäktige att avslå motionen. Alliansen har som ni säkert redan förstått även i majoritet i nämnden.

Samtidigt respekterar och högaktar jag vår representativa demokrati. Ni väljare gav Ert stöd i senaste kommunvalet till alliansen som därmed är i majoritet i Skövdes fullmäktige. Detta kommer jag och mina Socialdemokratiska kamrater att jobba för att ändra på.


RSS 2.0