Skövde kommun skall svara länsstyrelsen i Västra Götaland om man tillstyrker eller avstyrker Västfastigheters och Skövde Värmeverks ansökan om 6 vindkraftsverk vid Sparresäter.
Jag har blivit nerringd och "mailbombad" beroende på beslutet från BN 17/3 då jag gick in som ordförande då Orvar Eriksson (C) inte deltog på grund av delikatessjäv. Stora ekonomiska värden står på spel i ärendet då Skövde kommun skall svara länsstyrelsen i Västra Götaland om man tillstyrker eller avstyrker Västfastigheters och Skövde Värmeverks ansökan om 6 vindkraftsverk vid Sparresäter i Lerdala.
I det beredda ärendet skriver våra tjänstemän att förslaget måste omarbetas på ett antal viktiga punkter för att kunna tillstyrkas. Detta är precis det som en enig nämnd tog fasta på och tog beslut om:
2011-03-17 BN § 36 Sammanträdesprotokoll från sid 12
Remiss – fråga om kommunens inställning till vindkraftsanläggning
Beslut: Föreslagen vindkraftsanläggning är av sådan omfattning och utförande att den strider mot vindkraftsplanen på ett antal punkter. Förslaget måste omarbetas på ett antal viktiga punkter för att kunna accepteras. (Protokollsutdrag).
Ingen i BN ville tillstyrka byggnationen utan omarbetning eller reserverade sig till beslutet 17 mars! Nämnden fick 17/3 information om att vid berednings utskottsmöte 8 mars föreslog vi att ärendet var av så viktig principiell natur att det skulle vidare till KS som delegerade det vidare till KSAU.
2011-06-20 Ärendet kommer att tas upp i Skövdes kommunfullmäktige. Slutligen är det miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen som svarar ja eller nej på ansökan.
Ni som ringer eller mailar mig i denna fråga måste väl ändå respektera att jag står för det beslut som fattades 17/3 av BN. Att sedan KSAU 22/3 och även 20/4 tillstyrker byggnationen utan omsvep får ju som sagt stå för de som sitter med i kommunstyrelsens arbetsutskott. Och ännu en gång:
Jag står för det beslut som en enhällig Byggnadsnämnd tog 17/3. Däremot ser jag fram emot att Skövdes högsta beslutande politiska organ, kommunfullmäktige i demokratisk anda kommer att säga sitt i ärendet. Skulle KF gå på BN:s linje innebär det att förslaget omarbetas. Om däremot KSAU: s förslag får majoritet är det miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen som svarar ja eller nej på ansökan.
Robert Ciabatti social demokrat och vice ordförande i Skövde Byggnadsnämnd
Ideologi och Aspö ...........
Jag har fått frågan på senare tid var står jag och socialdemokraterna i Skövde angående byggnation vid Aspö/Karstorpområdet? Anser jag att Skövdebostäder skall få bygga cirka 200 lägenheter i området utmed Vadsbovägen? Jag kommer i de instanser där jag är med att rösta emot eller reservera mig gällande byggnation på Aspö/Karstorpområdet? Jag harhela tiden sagt och detta gick jag och socialdemokraterna i Skövde tydligt och klart ut med i valrörelsen 2010.
”Socialdemokraterna i Skövde och jag arbetar för att det i Skövde byggs bostäder åt alla, oavsett om man vill hyra, äga själv eller äga tillsammans med andra. Däremot finns det platser som ur naturskyddssynpunkt bör värnas och fredas. Aspöområdet är en grön lunga i Skövde. Vinner vi valet och vi Socialdemokrater får bestämma kommer beslutet som tagits i kommunfullmäktige att bygga på Aspöområdet att rivas upp.
Nu blev det ju inte valresultatet så men jag vidhåller naturligtvis min ståndpunk och jag kommer i de instanser där jag är med att rösta emot eller reservera mig gällande byggnation på Aspö/Karstorpområdet?
Vilka konkreta skillnader finns det mellan alliansens politik och vår socialdemokratiska politik? Det är klart att det finns skillnader annars kunde ju alliansen i all välmåga fortsätta att styra och ställa i Skövde som de gjort sedan 70-talet. Aspö är ju bara en av många frågor som skiljer ut oss från alliansen.
Ibland känns det som att Skövdeborna tror att det är alliansen (moderaterna med stödpartier) som skapat och utvecklat det svenska välfärdssamhället som nu kraftigt knakar i fogarna. Har ni ställt er frågan:
– Vem har byggt det svenska välfärdssamhället och vilka har varit emot varje steg till förbättring för arbetarklassen och löntagarkollektivet?
Om det inte funnits en fackföreningsrörelse och en politi(S)k kraft som kämpat för löntagarna, vart tror ni vi varit då? Alliansens politik har sedan de tog makten haft en klar strategi som går ut på att försvaga den svenska modellens tre hörnpelare: partsrelationerna på arbetsmarknaden, det generella socialförsäkringssystemet och välfärdstjänster som utförs av kommuner och landsting.
Nu satsar vi framåt mot en socialdemokratisk valseger 2014.
Robert Ciabatti (S) v.ordf Byggnadsnämnden