Vad har jag lärt mig av att läsa om näringslivet och aktieplaceringar.
Jag har tagit stort intryck av gurus som Warren Buffet och Peter Lynch. Av Lynch har jag bla. lärt mig att verkligen lära mig de företag jag investerar i. Man sover helt enkelt bättre om man vet vad man har i portföljen...;-)
Jag följer Buffets och Lynch råd att man ska förstå vad företagen sysslar med. Det gör att jag t.ex inte har teknik eller bioteknikaktier. Jag investerar heller inte i sk förhoppningsbolag då dessa ofta överskattar möjligheter och underskattar svårigheter. Företagen måste visa vinst innan jag tittar på dem och det innebär förstås att man missar en del vinnare men man slipper mycket dynga också...;-) Om de klarar ovanstående krav så är nästa att jag vill se en möjlig potential på minst fördubbling inom ca 24 månader. Det innebär att jag gör en rimlig positiv prognos för företaget för att se om den potentialen finns. Ofta kommer man till en potential på 50-70 % vilket förstås också är bra men varför investera i dem när det finns bättre alternativ...? Nu har man ju inte alltid rätt men som Lynch säger så gäller det bara att ha mer rätt än fel..
Genom att läsa om och av Buffet och Lynch har ju alla fall gjort mig till en mycket bättre placerare. Investera i sådant som man förstår och vara försiktiga med belåning. Buffet brukar säga att den som inte tål en nedgång på 50 % har inte på aktiemarknaden att göra...;-) En sak som jag lärt mig under mina år på börsen är att utvecklingen är som en pendel som hela tiden går för långt åt bägge håll. Precis när man tror att jorden ska gå under ja då vänder det uppåt och då går det fort... Över en längre tid så är bevisligen aktier överlägset andra sparsätt det gäller dock att inte ryckas med när det är ljusblått på himlen och gå och gömma sig när det är mörkt...
Jag brukar skriva på Redeye som håller bra kvalité däremot är VCW under all kritik och det har jag med flera lämnat helt.. Jag tror och hoppas att detta med bloggar och användaranalyser på Redeye kan utvecklas till något riktigt bra. Det är kul att både skriva och få ut sitt budskap och att läsa andras alster.
H adet bra vi hörs och syns på barrikaderna!
Riktad emission om 132 MSEK har framgångsrikt genomförts.
Riktad emission om 132 MSEK har framgångsrikt genomförts
20 maj, 2008 08:59
Genom en framgångsrik riktad nyemission till nya svenska institutionella investerare har Morphic Technologies AB (publ) tagit in 132 miljoner kronor. Totalt 13,1 miljoner B-aktier emitterades till en aktiekurs på 10,1 SEK, vilket motsvarar stängningskursen per den 19 maj 2008.
Emissionen genomfördes utan företräde för befintliga aktieägare med stöd av bolagsstämmans bemyndigande från den 19 oktober, 2007. Nyemissionen ökar antalet aktier med 13 100,000 från 150 772 022 till 163 872 022, motsvarande en utspädning om 7,99%
Hentorps S-Förening 28 maj 2008
Hej kamrater, jag mailar nu denna till er och Gunnar Hjertqvist som jag (vi) behöver hjälp av framöver gällande stadgar och regelverk mm. Jag var med på processutbildning för styrelser 19 april just i egenskap av att vår förening skulle få uppslag och råd om hur man därefter kan engagera och entusiasmera. Det viktigaste framöver är inte regelverket utan att vi tycker det är intressant att delta i den politiska debatten och det hoppas jag att ni liksom jag tar som en självklarhet därefter gäller det att se till att Hentorp och dess S-förening blir en del av den politiska debatten.
Ovanstående fanns med i det mail som jag skickade ut till er efter 1 a maj.
På processutbildningen var ju även Jonas Bergström med. Det var där jag började prata med honom och frågade om han var intresserad av vår förening vilket han till min glädje var. Där föreslogs jag vara med i en grupp som skulle dra upp riktlinjerna hur man kan gå vidare i de olika S- föreningarna, gällande strategi mm. Vi träffades på arbetarkommunen 22 maj. Där föreslogs det ett kommande möte 11 oktober (lördag) här är det meningen att två deltagare från varje S förening skall vara med och här är min fråga till er:
Vem är intresserad av att vara med lördagen den 11 oktober platsen är inte bestämd men troligen något ställe som anknyter till ABF, troligen inte i Skövde. Som ni vet har jag gått in i detta utan någon förutfattad mening om vad som tidigare varit angående vad som varit på Hentorp. Jag har nu bott här i tre år och hoppas få med mig någon som ser framåt det som varit är inte intressant för mig utan jag vill vara med och mobilisera inför kommande val. Jag har ju sagt att målet är att S skall få majoritet i Skövde.
Klas Stjärnehag från ABF Västra Götaland håller i detta och samordnande är Anita Löfgren . Klas tankar inför detta var:
Angående deltagandet i utbildningen tror jag det är klokt om det kan bli två från varje förening. Eftersom vi vill att utbildningen ska bidra till förändring och utveckling är det inget ensamarbete. Att komma hem till föreningen med massa nya idéer ensam ger sällan önskat resultat.
Jag funderar även på att den av er i interimsstyrelsen som vill prata eller diskutera något kan väl höra av sig till mig. Nu kan man ju sitta ute på gården (60 gården) här på HSB i Vallsängen.
Hentorps S-förenings interimsstyrelse ser ut enligt följande:
Robert Ciabatti Gröna Vägen 56 a
Kerstin Eriksson Advokatvägen 9
Jonas Bergström Walter Sundströms Väg 8
Per Åke Lindkvist Hentorpsvägen 2
Evert Tapper Naturvägen 12
Erkki Salmisaari Åkervägen 14
Som ni märker är jag inte särskilt bevandrad som skribent jag har ju arbetat som byggnadssnickare i 25 år det är på senare år jag har fått möjlighet att på komvux (som alliansen nu skär ner) läsa in lite teoretisk utbildning.
Dags att förbereda mig inför ett besök på Ållebergsgymnasiet i Falköping där jag skall prata "Säkra lyft" med treorna som snart skall ut på arbetsmarknaden som byggnadsträarbetare. Jag arbetar som verksamhetsansvarig för Galaxen Väst AB i Skaraborg vi är byggbranschen eget rehabiliteringsbolag och finns över hela Sverige.
Tyvärr händer det för mycket arbetsplatsolyckor nu i inom byggbranschen och detta har och är alliansen i en förlängning orsak till man har skurit drastiskt i anslagen till arbetsmiljöverket som då gör färre arbetsplatsbesök (personalbrist) i syfte att kontrollera säkerheten på "byggena". Som ni ser det mesta hänger ihop med politiken och där känner jag en skyldighet gentemot inte minst mina gamla byggkamrater som inte har tiden och orken att engagera sig.
Med vänlig hälsning
Robert Ciabatti
Gröna Vägen 56 a, 541 54 Skövde
E-mail: [email protected]
Hemsida: http://web.comhem.se/ciabatti/
Vad händer i USA med ekonomin? Information 20 maj kl 22.
De amerikanska börserna backade på tisdagen, med de stora bankerna som främsta sänken. Statistik över producentpriserna visade på en ökning i april och oljepriset noterade över 129 dollar fatet.
När golvhandeln stängde sjönk Dow Jones Industrial Average 1,5 procent till 12.829,3, Standard & Poors 500 backade 0,9 procent till 1.413,4 och Nasdaq förlorade 1,0 procent till 2.492,3.
Omsättningen uppgick till 3,7 miljard aktier på New York Stock Exchange och 2,0 miljoner på Nasdaq.
Månadssiffror över producentpriserna visade att kärn-PPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,4 procent i april jämfört med månaden före. Analytikerna hade väntat sig att kärn-PPI skulle stiga 0,2 procent.
Bankerna pressades sedan Oppenheimer sänkt sin vinstprognos för 2008 för de större aktörerna i sektorn med i snitt 17 procent. Bank of America sjönk 2,0 procent, Citigroup förlorade 3,8 procent och JP Morgan tappade 5,0 procent.
"Det verkliga harvandet när det gäller kreditkrisen ligger fortfarande framför oss och krisen kommer att ge en mer spridd effekt an vad vi sett hittills", hette det i Oppenheimers analys.
Conocophillips klättrade 0,9 procent, med stöd av det höga oljepriset. Hedgefondförvaltaren Boone Pickens sade till tv-kanalen CNBC att oljepriset kommer att nå 150 dollar per fat i år. Credit Suisse och Societe Generale var ännu några banker i raden att höja sin prognos för oljepriset.
American International Group, som är världens största försäkringsbolag, backade 2,1 procent sedan det blivit känt att bolaget behöver ta in 60 procent mer kapital än ursprungligen kommunicerats, för att täcka ytterligare nedskrivningar.
Nucor, USA:s största stålproducent sett till marknadsvärdet, meddelade att det behöver ta in 3 miljarder dollar för att finansiera expansion och förvärv. Aktien förlorade 1,8 procent.
Home Depot tappade 5,2 procent efter att bolaget redovisat sin rapport för räkenskapsårets första kvartal. Resultat och försäljning var något över förväntan men analytikerna var ändå missnöjda.
Goldman Sachs sade i en kommentar att anledningen till att Home Depot överträffade förväntningarna var en kalendereffekt och att aktien antagligen kommer att falla eftersom bolaget inte gav någon specifik prognos för helåret utan bara upprepade den lägre delen av den tidigare prognosen.
Hewlett Packard, som presenterade definitiva siffror för bolagets andra kvartal efter börsernas stängning, sjönk 0,5 procent.
Flyg- och försvarsgruppen United Technologies backade 1,3 procent sedan bolaget upprepat sin prognos för 2008. Bolaget ser en stark tillväxt i Asien och Östeuropa men en viss nedgång i västra Europa och i USA.
Den tioåriga amerikanska räntan var 5 punkter ned på 3,78 procent.
Tungt att betala in 1760 kr i prenumeration för att hänga med i lokala debatten!
Kändes tungt att betala in 1760 kr i prenumeration för att hänga med i den lokala debatten. Det finns ju bara den här tidnigen nu i Skövde. Vad skriver man från borglighetens Skövde? Jag tar ett litet utdrag ur denna ledare från 2 maj. Rubriken är:
Majtal med floskler i Skövde
Här sablas min gamle byggkompis som var huvudtalare i Skövde totalt ner i stövelskaften!
Ett litet utdrag
"Kennerfalk dömde ut det mesta som den borgerliga alliansregeringen
åstadkommit men gav inte ens en antydan om alternativet. - Jobba, jobba, jobba, det har vi
alltid gjort i socialdemokraterna. Vi måste träna bra och tro på det vigör.
Det vill nog till lite mer konkreta besked än så om socialdemokraterna ska vinna valet nästa gång.
Annars handlade det mycket om frihet - "Socialdemokraterna är en frihetsrörelse" - men på vilket sätt
den socialdemokratiska friheten skiljer sig från den borgerliga är oklart.
Frihet modell s innebär av allt att döma att avstå mer av den surt förvärvade
inkomsten till staten. Skattesänkningar gillar inte Kennerfalk och hans partikamrater:
"Vem bryr sig längre om en tusenlapp
mer i plånboken?"
Det är nog fler än vad Kennerfalk tror!"
Kennerfalk får även denna känga:
»Om det funnits
någon floskeltopp
bland majtalarna hade
säkert Kennerfalk
placerat sig
i toppen«
Detta var alltså ett utdrag från ledaren i SLA 2 maj 2008. Nu gäller det att med en vass och retoriskt smart penna börja planera inför 2010!
Hur ser framtiden ut för JM?
Hur ser framtiden ut för JM ett av våra stora byggbolag.
I JM:s rapport framgick det att årets tre första månader börjat svagt. Byggstarterna var färre än väntat (politiska beslut har gjort det dyrare att bygga) och marknaden är nu orolig för försäljningen framöver. Analytikerna tyckte att rapporten andades en försvagning med bland annat sämre marginaler. Aktien har fallit med 25 procent den senaste månaden och med 56 procent sedan finanskrisen började.
Men med tanke på bostadssituationen och att JM har sin marknad främst i Stockholm/Göteborg blir jag inte förvånad om aktien snart vänder upp igen.
Hur går det med konjunkturen i USA?
Analytiker hade spått att index skulle sjunka till 48,0 under månaden, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.
Prisindex steg till 84,5 jämfört med 83,5 månaden före. Analytikerna hade väntat sig att prisindex skulle uppgå till 83,5.
Index över sysselsättningen sjönk till 45,4 från 49,2. Index över nya order var oförändrat på 46,5. Produktionsindex steg till 49,1 från 48,7. Orderboksindex steg till 51,5 från 47,5. Lagerindex steg till 48,1 från 44,9.
"Tillverkningsindustrin är i en situation där såväl nya order som produktion sjunker långsamt, men priserna fortsätter att stiga i en starkt inflationistisk takt", sade Norbert Ore, ordförande för ISM:s undersökningskommitté.
Han konstaterade att det var tredje månaden i rad som ISM-indexet noterades under 50-strecket, som utgör skiljelinjen mellan tillväxt och nedgång. En ljuspunkt var dock att orderboksindex steg över 50-strecket efter sex månader i rad under 50. Dessutom är exportindexet fortsatt starkt, med en ökning till 57,5 i april från 56,5 i mars.
Indexen beräknas av the Institute for Supply Management och speglar planerna hos en lång rad inköpschefer inom tillverkningsindustrin under den senaste månaden.
Grovt kan sägas att värden under 50 tyder på avmattning och över 50 på ekonomisk tillväxt.
Detta är viktigt p g a att USA brukar ligga något år före i konjunkturhänseende.
Hentorp och dess S-förening.
Idag då jag demonstrerade mot de orättvisor som finns och de ökande klyftorna i samhället, vilket jag tycker inte bara är min rättighet utan också min skyldighet träffade jag ett par aspiranter till S-föreningen på Hentorp som jag inom kort kommer att kontakta.
Peter Kennerfalk var huvudtalare och hans tal var riktigt bra han anspelade på Vilhelm Moberg och vikten av utbildning. Jag pratade efteråt med Peter och frågade om han kände igen mig? Det var väl 15 tal år sedan vi argumenterade uppe på Rönneberga och han sa:
Det är väl svårt att inte minnas dig Ciabatti vilket jag tolkade som en komplimang. Jag har alltid varit ärlig och sagt vad jag tycker liksom Kennerfalk och har väl därmed likt Peter nte bara fått vänner genom åren.
Sammnantaget var det en bra förmiddag trots det mulna och tråkiga vädret.
1:a Maj är arbetarnas dag om någon inte visste det !
Hej, som ni vet är byggbranschen och därmed de som arbetar i den utsatta för risker hela tiden.
Jag själv är ett levande bevis på detta. Jag råkade bl. a. ut för att en stege som jag idiotiskt nog stod och arbetade på gled iväg vilket innebar att jag rasade i betonggolvet från 6 m, jag fick ett armeringsjärn i ögat, spiktramp, rasat 5 m rakt igenom ett tak, otaliga slag (vem har snickrat i 25 år utan att testa vad tummen tål?), klämningar, listan kan bli lång. Ett annat nästan skrattretande exempel var när jag la ett parkett golv och slog med slägga och regel ihop de bångstyriga parkettbrädorna (28 mm) fick satsa rejält med en regel mot spånten och till saken hör att jag alltid arbetade i strumplästen då jag la parkettgolv (ville ha bra koll på repor mm). Det ville sig inte hur mycket jag än slog , men tillslut, pang ! där satt den, men detta resulterade i att jag satt fast med delar av strumpan och skinnet som sitter under fötterna innan jag fick loss detta och kunde fortsätta, (aj! aj!). Kan ni tänka er synen!
När kunden tittade in och frågade hur det gick gällde de att hålla masken och med gråten i halsen svara:
Det går kanon, inga problem golvet bara flyter ut, det lägger ju sig nästan själv!
Vid ett annat tillfälle i centrala Trollhättan (hoppas det är preskriberat idag?) undrade jag och mattläggaren vad det var för bula mitt på det färdiglagda golvet?
Fram med plankan och släggan, som vanligt löste det sig, allt såg bra ut. Vi tackade för oss men damen ropade på oss i trappan och undrade om vi sett hennes kanariefågel som hon inte sett på hela dagen! Vi fick bråttom därifrån!
Var rädda om er där ute, idag skall jag demonstrera mot de orättvisor som finns och de ökande klyftorna i vårt samhälle, det tycker jag inte bara är min rättighet utan också min skyldighet.
Vi ses väl under under fanorna?